De legionellabacterie: Een groter risico hierop door het coronavirus

Groei legionellabacterie is groter

Vanwege de coronacrisis staan veel gebouwen momenteel (zo goed als) leeg. Denk hierbij bijvoorbeeld aan scholen, kantoren, campings en cafés.

In het nieuws zijn al waarschuwingen geweest voor het gevaar van de legionellabacterie in de waterleidingen van deze openbare gebouwen.

De waterleidingen worden namelijk nu niet gebruikt. Dat vergroot de kans op groei van de legionellabacterie.

Wat kunt u zelf doen?

Om dit te voorkomen kunt u, of uw gebouwbeheerder, het beste eens per week de leidingen 1 tot 2 minuten laten doorstromen. 

Dat geldt voor de gewone kranen, maar ook voor bijvoorbeeld douches. Op deze manier spoel je koel en warm water door de leidingen en ververs je het (stilstaande) water.

Welke gevolgen heeft de legionellabacterie?

Het is belangrijk dat dit doorspoelen gebeurd. Van de besmetting met de legionellabacterie krijgen sommige mensen milde, griepachtige klachten die na een paar dagen vanzelf weer over gaan. 

Het kan ook zijn dat de bacterie een ernstige longontsteking veroorzaakt, die in uiterste gevallen kan leiden tot overlijden. In deze periode kunnen we dit er natuurlijk niet bij gebruiken.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Wilt u checken of er legionellabacterie is ontstaan in úw waterleidingen? Wij onderzoeken dit graag voor u. Wilt u het risico ook in de toekomst voorkomen? Dan stellen wij voor u een risicoanalyse op en vervolgens een legionellabeheersplan. Wij zijn hiervoor BRL 6010 gecertificeerd.

Neem vooral vrijblijvend contact met ons op. Onze ervaren adviseurs staan u graag te woord.

 

Meer nieuws