Ondersteuning gemeenten bij gasloze woonwijken

Uiterlijk 31 december 2021 moeten alle 355 gemeenten voor elke (woon)wijk grofweg bekendmaken hoe en wanneer deze gasloos worden. Dat moet resulteren in 1,5 miljoen gasloze huizen of andere gebouwen in 2030, in 2050 betreft dit in totaal 7 miljoen woningen én 1 miljoen andere gebouwen. Dit valt samen met de afspraken uit het Klimaatakkoord. Daarin staat beschreven dat we in 2030 de uitstoot van broeikassen met 49% verminderen en in 2050 met 95%.

Waarom aardgasvrij?

Momenteel gebruiken bijna alle Nederlandse huizen, bedrijven, scholen, ziekenhuizen en andere gebouwen aardgas. Dit zorgt voor een flinke CO2-uitstoot. Aardgas is namelijk een fossiele brandstof waarbij CO2 vrijkomt als dit verbrandt. De voorraad hiervan is beperkt. Om de CO2 uitstoot te verkleinen wordt er overgestapt op duurzame energiebronnen, zoals zon, wind en water. De gaswinning in Groningen zal ook afgebouwd worden omdat de gevolgen daarvan niet maatschappelijk aanvaard zijn.

Belangrijke rol gemeente

De Nederlandse gemeenten hebben een belangrijke rol om te zorgen voor het aardgasvrij maken van bestaande woningen en gebouwen. Per wijk besluiten zij wat de beste en meest betaalbare oplossing is. Bewoners en partijen zoals woningbouwverenigingen en energiemaatschappijen zijn hier ook bij betrokken. Uiterlijk 31 december 2021 moeten de gemeenten met een plan van aanpak (Transitievisie Warmte) komen. In een later stadium dienen ze te komen met uitvoeringsplannen per wijk of buurt.

Plan van aanpak

In het plan van aanpak van de gemeenten moet staan hoe de woningen en andere gebouwen gasloos gemaakt worden. Er wordt per wijk aangegeven welke alternatieve duurzame energiebron wordt gekozen voor het aardgas en wanneer wijken worden afgesloten van het aardgasnet. Bij het opstellen van dit plan van aanpak komt nogal wat kijken.

Rol van DVTadvies

DVTadvies kan gemeenten theoretisch en praktisch ondersteunen en begeleiden met de nodige onderzoeken en het opstellen van het plan van aanpak. Isolatie van woningen, toetsing van actuele plannen voor renovatie- en nieuwbouwprojecten, de voor- en nadelen, haalbaarheid en maakbaarheid van de beschikbare alternatieven komen hierbij aan bod. Met DVTadvies haalt u de expertise van de energietransitie in huis die de gemeente nu nog (deels) mist. Wij helpen u graag met advies en begeleiding.

Meer nieuws