Sinds 1 januari 2021 gelden de nieuwe BENG-eisen voor nieuwbouw. BENG staat voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen en heeft als doel het terugdringen van de CO2-uitstoot van nieuwbouw.
BENG is verplichting vanuit wet- en regelgeving
Alle vergunningsaanvragen vanaf 1 januari 2021 moeten voldoen aan de eisen voor BENG, dit staat in het Energieakkoord en de EPBD. Dit geldt voor alle nieuwbouwprojecten, dus woningen en utiliteit. Uiteraard mogen er altijd gebouwen gebouwd worden die nog energiezuiniger zijn, maar dit is niet vanuit de wetgeving verplicht.
Welke eisen stelt BENG?
BENG stelt drie aparte eisen, oftewel de BENG-indicatoren, deze zijn als volgt:
- BENG 1: Energiebehoefte: Dit gaat over het beperken van de energievraag van het gebouw zelf.
- BENG 2: Primair fossiel energiegebruik: Dit is het totale primaire energieverbruik, direct of indirect, minus de hoeveelheid hernieuwbare energie op, aan of nabij het gebouw.
- BENG 3: Aandeel hernieuwbare energie: Dit is het percentage hernieuwbare energie van het totale energiegebruik, denk hierbij bijvoorbeeld aan zonne-energie.
Aanvullend hierop is er nog een eis, namelijk een eis die moet voorkomen dat er oververhitting in woningen ontstaat tijdens hete zomerdagen. Dit kan namelijk leiden tot overlast en gezondheidsrisico’s. Het indicatiegetal TOjuli geeft inzicht in het risico op temperatuuroverschrijding. Het is een getal dat automatisch volgt uit de energieprestatieberekening voor BENG en heeft een grenswaarde van 1,20. Bij een woning met actieve koeling geldt deze eis niet, aangezien er aangenomen wordt dat er hierbij nauwelijks risico is op temperatuuroverschrijding.
BENG-eisen berekenen met NTA 8800
Om de BENG eisen te kunnen berekenen is er een nieuwe bepalingsmethode ontwikkeld, die is vastgelegd in de Nederlands Technische Afspraak (NTA) 8800. In de NTA 8800 staat niet alleen hoe de energieprestatie van nieuwbouw berekend kan worden, maar ook van de bestaande bouw. De berekeningen van de energieprestatie van gebouwen worden uitgevoerd met speciale rekenprogramma’s, die geattesteerd zijn volgens de BRL 9501.
Wat betekent dit in de praktijk?
Architecten, adviseurs en vastgoedbeheerders zullen vooral veel merken van de nieuwe rekenmethodiek en eisen. De gebouwvorm, verhouding open/dicht en daglichttoetreding spelen nu namelijk een veel grotere rol op de energieprestatie. Projectontwikkelaars, installateurs en aannemers zullen daarnaast moeten zorgen voor een goede samenhang tussen installaties en gebouw en gebruik maken van nieuwe technieken.
Meer informatie
Heeft u binnenkort een nieuwbouwproject voor utiliteitsbouw of woningbouw? Wij kunnen u helpen met het berekenen van het pand, aan de hand van deze berekening weet u of uw vergunningsaanvraag voldoet aan de BENG-eisen. Wilt u hier mee informatie over of een vrijblijvende offerte? Neem dan contact met ons op.
Meer nieuws
DVTadvies voor de DUMAVA-subsidieaanvraag
Wilt u ook DUMAVA-subsidie aanvragen? Wees er dan snel bij,...
Lees meerHaal nu nog driedubbel voordeel uit de sanering van uw asbestdaken
Vermoedt u asbest op het dak van uw pand of...
Lees meerSamenwerking Evion Bouwconsult en DVTadvies
Onze hechte samenwerking met Evion Bouwconsult ertoe geleid heeft dat...
Lees meer