DVTadvies is betrokken bij een verduurzamingsproject van de gemeente Houten

DVTadvies is sinds maart 2017 betrokken bij een verduurzamingsproject voor het zwembad De Wetering in Houten. Het zwembad is twintig jaar oud, en moet nog minimaal vijftien jaar mee. Om deze reden is het noodzakelijk om het bad te verduurzamen en aan te passen aan de milieueisen van deze tijd.

In opdracht van de gemeente Houten, eigenaar van het zwembad, zijn door DVTadvies de gewenste verduurzamingsmaatregelen uitgewerkt en vertaald in bestek en tekeningen. De tekeningen van het zwembad waren niet meer aanwezig, maar deze waren wel nodig. Samen met de gemeente Houten is er hierdoor gekozen om een BIM model van het gebouw te maken. Building Information Modelling (BIM) is een digitale representatie van alle fysieke en functionele kenmerken van een gebouw. Een BIM-model is een gedeeld bestand met informatie over het gebouw dat wordt gebruikt als betrouwbare basis voor het nemen van besluiten tijdens de gehele levenscyclus van het gebouw. Dus van het eerste ontwerp, gedurende de bouw, tijdens het beheer tot de eventuele sloop van het gebouw. In dit geval betekent dit een uitgebreide 3D tekening met alle specifieke bouwkundige en constructieve onderdelen van het zwembad erin gemodelleerd. Strukton Worksphere gaat het werk uitvoeren en heeft daarbij ook de opdracht gekregen om alle bestaande en nieuwe installaties in het BIM model te engineeren en te modelleren. De exploitant van het zwembad, Optisport zal hierin alle wijzigingen moeten bijhouden.

Het betreft een investering aan energiebesparende maatregelen en voor de vervanging van verouderde installaties. Deze investering in energiebesparende maatregelen moet zich binnen 15 jaar terugverdienen. DVTadvies begeleidt de gemeente Houten en de exploitant ook met de uitvoering van het project. Het streven is om alle aanpassingen afgerond te hebben in september 2018.

Met meerdere technische maatregelen en aanpassingen kan het bad tot een kwart minder energie gaan verbruiken. Onderdeel van de verduurzaming is de modernisering van de zwembadtechniek naar één automatisch systeem afgestemd op de roosters van het bad. Hierbij kan men denken aan dat de verlichting uitgaat als het bad niet gebruikt wordt, de zwemzaal alleen verwarmd en geventileerd wordt als dat nodig is en dat de zuivering op de juiste tijden plaatsvindt. Uit het afvalwater van de zuiveringsinstallatie wordt ook energie teruggewonnen. Tot slot worden er op het dak van het zwembad ca. 500 zonnepanelen geplaatst. Het plaatsen van ca. 1000 vacuümbuis collectoren is nog een optie die nader onderzocht wordt.