DVTadvies voor de DUMAVA-subsidieaanvraag
Wilt u ook DUMAVA-subsidie aanvragen? Wees er dan snel bij, want op 22 april 2024 opent een nieuwe aanvraagronde en de aanvragen worden beoordeeld op basis van ‘first come, first serve’.
Met het door DVTadvies opgezette stappenplan werkt u stap voor stap toe naar de verduurzaming van uw gebouw. Hieronder beschrijven wij per stap hoe dat in z’n werk gaat.
Allereerst gaan we met u in gesprek om uw duurzaamheidsambitie vast te stellen. Vervolgens worden de energieprestatie (energielabel) en duurzaamheid van het gebouw in de bestaande situatie in kaart gebracht (nulmeting). Afhankelijk van de duurzaamheidsambitie worden maatregelen voorgesteld die bijdragen aan het behalen van de duurzaamheidsambitie. Per maatregel of maatregelpakket wordt het volgende aangegeven:
De resultaten en aanbevelingen van het vooronderzoek worden in een beknopt rapport omschreven. Wij maken geen dikke rapporten waar u niets aan heeft. Onze rapportages zijn zodanig opgesteld dat u in één oogopslag kunt zien met welke maatregelen het gebouw kan worden verduurzaamd en tegen welke kosten. Desgewenst kunnen de resultaten en aanbevelingen ook in een presentatie worden verwerkt in plaats van een rapport.
Raymond Aronds
Adviseur verduurzaming en werktuigbouw
Maatregelen die uit het vooronderzoek naar voren zijn gekomen en als kansrijk worden beschouwd, maar waarvan nog niet met 100% zekerheid is vast te stellen of deze technisch gezien haalbaar zijn, worden in deze fase nader onderzocht. Denk hierbij aan meer ingrijpende maatregelen zoals:
Met het haalbaarheidsonderzoek bent u er zeker van welke maatregelen technisch gezien haalbaar zijn en beschikt u over een betrouwbare kostenraming van de aanpassingen. U beschikt over voldoende informatie om een weloverwogen keuze te kunnen maken welke maatregelen u wel en niet wilt doorvoeren.
Nadat de keuze is gemaakt welke maatregelen worden doorgevoerd, kan worden gestart met het opstellen van een technische (werk)omschrijving. Het doel van deze omschrijving is om in een aanbestedingsfase prijzen, voorzien van open begrotingen, in ontvangst te kunnen nemen die goed met elkaar vergeleken kunnen worden (appels met appels). In overleg met u wordt bepaald welke partijen mogen inschrijven op dit werk. Wij controleren de open begrotingen en gaat in overleg met de inschrijvers als dat nodig is om zodoende na te gaan of de aanbieding compleet is. Uiteindelijk stellen wij een gunningsadvies op dat met u wordt besproken.
Gedurende de uitvoering treden wij op als bouwvoorzitter met als doel de uitvoering in goede banen te leiden. Door middel van bouwtoezicht gaan wij na of de bouwende partijen zich houden aan het bestek c.q. de technische omschrijving waardoor de beloofde kwaliteit en duurzaamheid ook daadwerkelijk wordt gerealiseerd. Ook worden de tijdsplanning en de financiën (meer- en minderwerk) nauwlettend in de gaten gehouden.
Bij oplevering worden alle revisiedocumenten gecontroleerd op compleetheid en kwaliteit waarna de documenten aan de gebouweigenaar en -beheerder worden overhandigd, samen met het gekozen duurzaamheidscertificaat (energielabel, BREEAM etc.).
Uiteindelijk worden het energiegebruik en de CO2-uitstoot van het gebouw in kaart gebracht en vergeleken met het energiegebruik en de CO2-uitstoot vóór de verduurzaming. Op deze wijze wordt inzichtelijk gemaakt welke besparingen op het energiegebruik en de CO2-uitstoot daadwerkelijk zijn gerealiseerd en of deze overeenkomen met de gecalculeerde besparingen.
Wilt u ook DUMAVA-subsidie aanvragen? Wees er dan snel bij, want op 22 april 2024 opent een nieuwe aanvraagronde en de aanvragen worden beoordeeld op basis van ‘first come, first serve’.
Vermoedt u asbest op het dak van uw pand of schuur? Met fiscale en subsidieregelingen kunt u nog snel driedubbel voordeel behalen.
In samenwerking met DHS Real Estate Investment Management B.V. en CBRE B.V. hebben wij een BREEAM certificering uitgevoerd voor het gebouw Diana & Vesta. Dit is een multi-tenant gebouw en heeft dus diverse huurders, wat voor een uitdaging kan zorgen betreffende verduurzamingsdoelstellingen.
Met een energiescan geven wij inzicht in alle energiestromen van een gebouw en vervolgens schrijven wij een advies waarin de meest efficiënte en effectieve maatregelen worden aangeraden. Een energiescan is niet verplicht, maar een middel om de doelstellingen te behalen.