Verduurzamen van datacenters

Energieverbruik bij datacenters: cultuuromslag

De beschikbaarheid van energie en het energieverbruik is de afgelopen jaren het meest besproken onderwerp in de wereld van de datacenters en de ICT-apparatuur. En dat zal ook gedurende de komende jaren wel zo blijven.

Op dit vlak heeft een cultuuromslag plaatsgevonden. Waar in het verleden alleen gekeken werd naar de aanwezigheid van stroom en koeling, wordt nu de vraag gesteld in hoeverre we duurzaam met het milieu omgaan. Intussen merken bedrijven dat het stroomverbruik binnen hun datacenter tot een van hun grootste kostenposten aan het uitgroeien is.

Met de groeiende behoefte aan computerkracht nemen ook de kosten van warmte en koeling toe die gepaard gaan met het gebruik van krachtiger computersystemen. Een aantal belangrijke spelers op ICT-gebied, waaronder Google, heeft publiekelijk de invloed van de stijgende energiekosten op het bedrijfsresultaat erkend. Stroomverbruik wordt een kritieke succesfactor.

Kleine efficiencyverbeteringen, grote besparingen

Nu het aantal internetgebruikers jaarlijks naar verwachting met 300 miljoen zal stijgen, kan zelfs een kleine verbetering van de energie-efficiëntie een enorme besparing opleveren. De uitdaging waarmee datacenters momenteel worden geconfronteerd, is daarom niet langer een simpele kwestie van het maximaliseren van de prijs/prestatie-verhouding.

Stroomverbruik is inmiddels uitgegroeid tot een kritieke succesfactor binnen de discipline van datacenters als gevolg van een onomkeerbare toename van de energiebehoeften van datacenters en de noodzaak om constant draaiende apparatuur en servers te koelen.

Advies verduurzaming en vergroening

DVTadvies heeft aantoonbare kennis en ervaring hoe bestaande datacenters milieuvriendelijker en energiezuiniger gemaakt kunnen worden. Wij hebben aangetoond dat zelfs in nieuwe computerruimtes en datacenters besparingen mogelijk zijn, terwijl bij oudere computerruimtes jaarlijkse besparingen tot wel 40% van de huidige energierekening kunnen worden gerealiseerd!

In de onderstaande video van Schuberg Philis en DVTadvies (toen nog De Vlieg Techniek) ziet u hoe de energiebesparing zelfs 86% werd!

Neem dus snel contact met ons op hoe ook bij u grote besparingen kunnen bereiken.

Schuberg Philis en DVTadvies over energiebesparing bij datacenter

Grand opening AM4 datacenter Equinix

Weer een mijlpaal behaald voor Equinix, een van onze grote opdrachtgevers. De grote datacenter-exploitant opende deze week namelijk zijn International Business Exchange datacenter op het Amsterdam Science Park.

Lees meer »

Duurzaam datacenter Ziggo Geleen gereed

Het duurzame regionale datacenter in Geleen is gereed. De laatste fase in Geleen bestond uit het uitvoerig testen van installaties en de uiteindelijke overdracht aan Ziggo. DVTadvies is verantwoordelijk voor het technische ontwerp en het bestek.

Lees meer »