Projectmanagement

Projectmanagement bij datacenters

Datacenterprojecten vragen een unieke aanpak qua projectmanagement.

Iedereen die wel eens betrokken is geweest bij een nieuwbouw of opwaardering van een computerruimte of datacenter, zal erkennen dat datacenter­projecten vragen om een specifieke en unieke wijze van projectaansturingprojectmanagement en technisch advies. Een datacenterproject is zeker geen standaard bouwproject.

Wat maakt een datacenter zo speciaal?

Kenmerkende verschillen tussen een standaard bouwproject en een datacenterproject zijn:

  • hoge kwaliteitseisen
  • hoge investeringssom
  • korte doorlooptijd
  • hoge milieueisen
  • ver doorgevoerde integratie van disciplines.

Projectmanagement: de coördinerende en toegevoegde waarde

Het projectmanagement van een ontwerp- en bouwproces van een datacenter valt niet onder de noemer van standaard bouwproject­management. Van de projectleider, projectmanager of projectcoördinator wordt veel meer geëist.

Ten eerste moet de projectleider beschikken over relevante kennis van en interesse in datacenters. Daarnaast moet hij technisch onderlegd te zijn. Bovendien moet hij kennis hebben van alle bijbehorende disciplines en moet hij communicatief vaardig zijn, commercieel ingesteld en kunnen sturen en rapporteren conform de moderne ICT project­management­methodes.

Een datacenterproject vraagt dus om het bekende schaap met de vijf poten: iemand die op een enthousiaste, betrokken en inspirerende wijze de ideale combinatie is van techneut, ICT-er, boekhouder, projectleider en organisator.

Tegenwoordig gaat meestal de voorkeur uit naar een procesmanager dan naar een techneut. Dit klinkt mooier dan het in de praktijk is: procesmanagers zonder inhoudelijke kennis komen op veel aspecten net kennis te kort. Als opdrachtgever is de datacentermanager inhoudelijk zeer goed op de hoogte en zeer betrokken en verwacht dit ook minimaal van zijn projectmanager en ontwerpers.

DVTadvies levert professioneel projectmanagement ter ondersteuning van de datacentermanager

Professioneel projectmanagement en integraal technisch advies van ervaren datacenter ontwerpers is minimaal een vereiste voor realisatie van een datacenter of computerruimte binnen tijd, budget en conform de vastgestelde kwaliteitseisen. Ten opzichte van de standaard utiliteitsbouw is gebleken dat een datacenterproject vraagt om meer specifieke kennis en een grotere betrokkenheid van de operatie.

DVTadvies levert dit projectmanagement en beschikt over tal van aantoonbare en aansprekende referenties op dit vlak. Wij vertellen u er graag meer over in een persoonlijk gesprek.

"Een goede voorbereiding is uitermate belangrijk. Maar flexibiliteit is nog belangrijker."

Kevin Finnigan
Projectmanager / adviseur

Grand opening AM4 datacenter Equinix

Weer een mijlpaal behaald voor Equinix, een van onze grote opdrachtgevers. De grote datacenter-exploitant opende deze week namelijk zijn International Business Exchange datacenter op het Amsterdam Science Park.

Lees meer »

Duurzaam datacenter Ziggo Geleen gereed

Het duurzame regionale datacenter in Geleen is gereed. De laatste fase in Geleen bestond uit het uitvoerig testen van installaties en de uiteindelijke overdracht aan Ziggo. DVTadvies is verantwoordelijk voor het technische ontwerp en het bestek.

Lees meer »